Telefon  502 559 023

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie walory opałowe ma węgiel kamienny?

Tradycyjne systemy grzewcze mogą działać dzięki procesowi spalania węglowodorów i uwalnianiu zmagazynowanej w nich energii. Do najpopularniejszych materiałów opałowych zaliczane są przede wszystkim paliwa stałe, a więc zarówno drewno w różnych postaciach, tj. jako opałowe dostępne w szczapach, pellet albo brykiety, jak i węgiel kamienny w rozmaitych sortymentach m.in. kostka, orzech lub cieszący się dużym zainteresowaniem ekogroszek. Skala wykorzystywania rozmaitych odmian węgla jest wciąż bardzo duża, ponieważ ma on niezwykle cenne właściwości gwarantujące korzystny stosunek, pozyskiwanego z niego ciepła do ceny zakupu. Przyjrzyjmy się bliżej istotnym cechom węgla kamiennego.

Kaloryczność węgla kamiennego

Podstawowym parametrem węgla jest ilość zmagazynowanej w nim energii, którą można uwolnić podczas spalania, określana jako kaloryczność. Podaje się ją w megadżulach na kilogram (MJ/kg), a uzyskiwana wartość jest uzależniona od stosunku ilości czystego węgla pierwiastkowego do zanieczyszczeń. W najczęściej wykorzystywanych gatunkach waha się ona od 75 do 92% węgla, a w najbogatszym pod tym względem antracycie sięga nawet 97%. Gatunki węgla kamiennego wydobywane z najlepszych złóż uzyskują do nawet 31 MJ/kg. Kaloryczność łączy się z typem węgla. Najwyższą charakteryzuje się węgiel typu 33, nazywany gazowym może osiągać kaloryczność na poziomie między 29 a 31 MJ/kg. Węgiel typu 32, określany jako gazowo-płomienny ma kaloryczność od 26 do 29 MJ/kg. Węgiel typu 31, tzw. płomienny, ma zwykle kaloryczność 20–26 MJ/kg.

Jakie są inne istotne cechy węgla?

Ważne dla użytkownika parametry węgla to też jego wilgotność, wpływająca na efektywność spalania, liczba ROGI określająca tendencję do tworzenia spieków i ilość powstającego popiołu, a także zawartość siarki.